Sniklansering!

Jeg har snik-lansert Blotsboka. Du med kraftig FOMO, ikke vær redd! Jeg ser deg. Det blir boklansering på Deichman Bjørvika i Oslo 26. august. Mer detaljer kommer, og husk å følge Gydje forlag på Facebook, så kommer det invitasjon til alle følgere der.

20230805_Horn_bokjpg 

Åsatrufellesskapet Bifrost feirer 27 år i år. Egentlig hadde man tenkt å ha en 25-årsfeiring, men så kom det pest og man bestemte seg å heve seg over det og heller, i god hedensk skikk, feire at man er 3 ganger 9 år gammel. På den festen fikk jeg komme og prate om Blotsboka. Sa jeg prate? Jeg mente selvfølgelig å blote for boka mi. For det følte jeg var riktig. Det dreier seg om ei bok som inneholder fjorten seremonitekster som hedrer æser og makter øst og vest. Det passet seg godt med et blot. Men hvilken tekst skulle jeg lese?

 

Det spørsmålet var med i bakhodet da jeg gav meg med på utesitting. Utesitting er en tradisjon med svært gamle røtter. Praksisen går ut på at man sitter ute natta gjennom, i stillhet for å koble seg på naturen og makter som måtte befinne seg på det stedet man sitter. Tradisjonen er knyttet til seid og trolldom, kjent i Skandinavisk folketro og var endatil forbudt gjennom Gulatingsloven i tidlig kristen tid. Jeg følte meg trygg for lensmann og fut der jeg gikk i stillhet sammen med sju andre ned mot Skavernodden, i halv-ellevedraget på kvelden. Skavernodden er en isbreformet landskapsform, en esker, som strekker seg ut i Osensjøen, og jeg ble møtt av hviskingen fra slanke ospetrær da jeg kom ut på odden. Jeg fant et sted hvor jeg kunne høre suset fra trærne og satte meg ned på et lånt saueskinn for å se hva som kom til meg. Jeg kjente det kom til å bli nokså kjølig, og at jeg dessuten er trøtt på kvelden, men det var ting jeg visste om meg selv fra før av. Allikevel var det godt å ha nattlige natur-lyder rundt seg; en tydelig kontrast til jubileumsfeiringens hornhev og stemmesurr. Jeg merket ikke at jeg holdt på å falle i søvn før kontrasten mellom det svake lyset på himmelen mot trærne skapte negativbilder under øyelokkene, og en flokk med tusser sto rundt meg og kikket på meg. Eller gjorde de det? Jeg skvatt opp og så at det var mørke skygger, men ingen levende vesener der. Tusser! Akkurat som Odin så myldre rundt seg da han hang i Asken. Der var det noe! Dette måtte jeg huske. Jeg satte meg rett i ryggen og fortsatte utesittingen. Så slumret jeg igjen og denne gangen syntes jeg jeg så en kar komme mot meg nedover fra nord. En kar med stav og kappe. Da visste jeg hvilken tekst jeg skulle lese. Klart at Odin skulle få kreve bokblotet som sitt, det var tross alt for ham jeg har runekunsten i første omgang. Det var et løfte som ikke var vanskelig å gi den natta, selv om det skal være en kjent sak at man skal være forsiktig med å love ting mens man er på utesitting.

 

Selve sniklanseringa ble avhold på lørdag 5. august på Idavollen tingsted. Vi hadde hatt dugnad dagene før blotet, og vi har ny og fin bålplass på sletta ved uthuset. Bålet ble tent og vi var et sted rundt tjuefem stykker i ringen da jeg trommet og hilste til maktene. Jeg leste «Hang Odin» med sterk røst rett fra boka som siden ble solgt. Vi hadde gjester fra Danmark, der var en videojournalist med, og han var takknemlig for å kunne filme på blotet. Det pleier ofte ikke godene og gydjene å være så positivt innstilt til. For min del synes jeg faktisk at det kan ha noe for seg. Jeg vil gjerne at denne formen for tro skal være tilgjengelig for folk, og da må vi finne en måte å formidle om oss. Jeg synes det er fint om fortellingen lever. Da tåler jeg at det filmes under mine blot, og ekstra artig er det når jeg har slik ei fin bok å vise fram.

 20230805_Gydjajpg

Skålerunden ble også fin. Å holde blot der hvor folk kan si sitt foran blotslaget får meg til å kjenne meg privilegert. Det er en fryd å kunne åpne et slikt rom, og mange hadde noe på hjertet. Odin fikk mange skåler, og mange andre æser og makter fikk hornhev til sin ære. Et godt blot, ble det. 

Og boka? Nå er den der ute. Jeg kjenner eufori ved tanken på å signere flere bøker, for det var artig! Gleder meg til å kunne vise den fram til dere senere denne måneden.  

20230805_Skljpg